Hrvatski Dom Split
Hrvatski Dom Split

novosti

Čak tri atraktivna koncerta u Hrvatskom domu Split

24.04.2023.
Od antičke tragedije do intimne kontemplacije Tamare Obrovac

Svečana koncertna dvorana Hrvatskog doma Split ovaj će tjedan biti mjesto održavanja iznimno atraktivnih triju nastupa. U ponedjeljak (24. travnja) publika će imati priliku u sklopu Baštinskog ciklusa poslušati francusko-hrvatski Ansambl Dialogos koji će izvesti „Hekubu“, dan nakon toga programom na saksofonu i klaviru predstavit će se Duo Delangle, a kao kruna bogatog koncertnog tjedna 27. travnja nastupit će Tamara Obrovac kvartet koji će predstaviti novi nosač zvuka „Nuvola“.

Svečana koncertna dvorana Hrvatskog doma Split sljedeći će tjedan biti mjesto održavanja iznimno atraktivnih triju nastupa. U ponedjeljak (24. travnja) publika će imati priliku u sklopu Baštinskog ciklusa poslušati francusko-hrvatski Ansambl Dialogos koji će izvesti „Hekubu“, dan nakon toga programom na saksofonu i klaviru predstavit će se Duo Delangle, a kao kruna bogatog koncertnog tjedna 27. travnja nastupit će Tamara Obrovac kvartet koji će predstaviti novi nosač zvuka „Nuvola“.

Ansambl Dialogos u svom će se nastupu referirati na jednu od najpotresnijih antičkih priča, onu o trojanskoj kraljici Hekubi. Trački kralj Polimestor, kojemu je Hekubin sin Polidor bio predan na čuvanje, izigrao je povjerenje i iz pohlepe ubio dječaka, što je bio okidač Hekubine nesnosne boli i demonske osvete. Motiv je to koji Ansambl Dialogos koristi i kombinira iz dvaju izvora – verzije venecijanskog polihistora Dolcea i tragedije hrvatskog dramskog genija Marina Držića. Grci i Trojanci pjevaju i suprotstavljaju se na starim talijanskim i hrvatskim dijalektima u ovom djelu za solo pjevače, instrumentaliste i malu skupinu tradicijskih pjevača iz Dalmacije koji komentiraju radnju poput kora. Rezultat je glazbena predstava u kojoj se svevremena snaga grčkog mita susreće s venecijanskom renesansnom finoćom i hrapavom silinom Dalmacije na pragu Otomanskoga carstva.

U utorak u 20 sati predstavit će se Duo Delangle koji čine saksofonist Claude Delangle i pijanistica Odile Catelin-Delangle. Solist, naučenjak i pedagog Claude Delangle jedan je od najvećih suvremenih saksofonista i vodeći predstavnik francuske škole saksofona. Osim što je nenadmašan interpret klasičnih djela, surađuje s priznatim skladateljima (L. Berio, P. Boulez, T. Takemitsu, A. Piazzola), a promovira i mlađe skladatelje. Odile Catelin-Delangle u svom širokom repertoaru pokazuje veliku naklonost glazbi dvadesetog stoljeća. Nastupila je u osamdeset praizvedbi (Denisov, Taïra, Nodaïra, Hosokawa, Louvier itd.) i redovito surađivala s brojnim skladateljima kao interpret, ali i kao pedagog u svojoj klasi na Ecole Normale de Musique u Parizu. Od 80-ih je sa svojim suprugom, saksofonistom Claudeom Delangleom, obišla svaki kutak planeta i s njim snimila petnaestak ploča.

Miljenica domaće publike, pjevačica, flautistica i skladateljica Tamara Obrovac najpoznatija je po djelovanju sa svojim Transhistria Ensembleom za koji je karakteristična suradnja s gitaristima i harmonikašima. Tijekom karijere eksperimentirala je surađujući s raznim glazbenicima. Svojom se posebnošću izdvajaju albumi „Neću više jazz kantati” (Aquarius Records, 2009.), koji je u stilu bliskom funku snimila sa sastavom Transhistria Electric te „Madirosa” (Aquarius Records, 2011.) koji je u crossover stilu snimila uz Transhistria Ensemble i gudački Epoque Quartet, kao i CD „Črni kos“ (Extraplatte, 2006., Austrija) s obradama gradišćanskih narodnih pjesama.

Njezin je rad prepoznat i na međunarodnoj razini te služi kao jedinstven promotor Hrvatske i njezina suvremenog kulturnog identiteta. Najvažnije su karakteristike njezine umjetnosti neprestano traganje za novim mogućnostima izražavanja i vrebanje nadahnuća u trenutku izvedbe kad se referira na energiju ili poticaje. Sve te karakteristike prisutne su i na novom nosaču zvuka, „Nuvola” (Cantus, 2023.), koji će predstaviti na koncertu u Splitu. Iako je zadržala svoj unikatni pristup, njezine su nove pjesme potpuno drukčije od svega što je radila dosad - kontemplativnije, duhovnije i sugestivnije. Ovaj će nastup sa sjajnim glazbenicima (Matijom Dedićem, Žigom Golobom i Krunoslavom Levačićem) ujedno biti i posveta Tamarinom pokojnom ocu, ali i intimna ispovijed, umjetničko suglasje i sasvim nova razina umjetničke koherentnosti koja će zasigurno oduševiti splitsku publiku.

 

Autorica teksta: Magdalena Mrčela, DalmacijaDanas

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit
Hrvatski Dom Split

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2023.
crossarrow-up Skip to content