Hrvatski Dom Split
Hrvatski Dom Split
ciklus
Klasične glazbe

Darija Auguštan, sopran & Dora Iveković, klavir

15.06.2023. 20:00
organizator:
Hrvatski dom Split
Koncertna dvorana Ive Tijardovića

Darija Auguštan (Zagreb, 1996.) jedna je od najtraženijih mladih glazbenica. Diplomirala je solo pjevanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Snježane Bujanović - Stanislav, a od 2022. godine članica je solističkog opernog ansambla HNK u Zagrebu. Pjevačko obrazovanje započela je u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu u klasi prof. Nataše Šurine. Njezin lirski sopran karakterizira jako lijepa boja, tehnička izvrsnost, sonornost te je iznimno ugodan za slušatelja. Bez obzira na njezine godine, iza nje je već pozamašan niz glavnih uloga u operama i operetama. Jednako je uspješna kao operna i kao koncertna umjetnica. Bila je članica opernog studija Giorgio Surian u HNK Zajc. Stipendistica je istaknute umjetnice Mirjane Bohanec Vidović i zaklade Belcanto. Nakon niza zapaženih nastupa u produkcijama Muzičke akademije, 2019. debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Prve dame u Čarobnoj fruli W. A. Mozarta te u kazalištu Komedija u naslovnoj ulozi u opereti Grofica Marica E. Kálmána. Slijedili su nastupi u HNK-u Ivana pl. Zajca u Rijeci kao Micaëla (G. Bizet: Carmen), Pamina (Mozart: Čarobna frula) i Lauretta (G. Puccini: Gianni Schicchi), u Zagrebačkim HNK-u kao Euridika (Ch. W. Gluck: Orfej i Euridika), Pamina (Mozart: Čarobna frula), Magda (G.Puccini: Lastavica), uloga Bastienne (Mozart: Bastien i Bastienne) u Varaždinu. Bilježi nastupe sa Zagrebačkom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom HRT-a i Zborom HRT-a. Često izvodi djela hrvatskih autora od kojih ističe Hrvatsku misu B.Papandopula s kojom je nastupila na gotovo svim hrvatskim glazbenim festivalima te snimila nosač zvuka nominiran za Porina. Često izvodi i sakralna djela te redovno održava solističke recitale uz pijaniste kao što su Dora Iveković, Viktor Čižić, Danijel Gašparović i Filip Fak. Također ističe suradnje s glazbenim imenima kao što su Tomislav Fačini, Marcello
Mottadelli, Valentin Egel, Ivo Lipanović, Giampaolo Bisanti, Placido Domingo, Vittorio Grigolo i dr. Dobitnica je mnogih priznanja te nagrada na državnim i međunarodnim natjecanjima od kojih ističe Nagradu hrvatskog glumišta, Nagradu Ivo Vuljević, Nagrada Sarah Bernhardt, Nagradu Mladi glazbenik 2021. godine, natjecanje Zinka Milanov, Stanislaw Moniuszko, Tomas Kuti, Mikulaš Trnavsky, Mario Orlandoni, Tullio Serafin, Papandopuo itd. Godine 2021. debitirala je u Italiji u povijesnom Teatru Olimpicu u Vicenzi ulogom Sifara u operi W.A.Mozarta Mitridate, re di Ponto, a 2022 ulogom Laurette u operi Gianni Schicchi u Finskoj na opernom festivalu u Savonlinni te ulogom Annine (G. Verdi: La Traviata) u Royal Opera House Muscat u Omanu pod ravnanjem Placida Dominga. Ostvaruje inozemnu karijeru nastupajući u Italiji, Austriji, Slovačkoj, Poljskoj, Estoniji i dr.

 

Dora Iveković rođena je u Zagrebu 1997. godine. Glazbeno obrazovanje započela je s osam godina u Osnovnoj glazbenoj školi Rudolfa Matza u Zagrebu u klasi profesorice Srebrenke Crnković-Završki kod koje nastavlja srednjoškolsko obrazovanje u Glazbenoj školi Pavla Markovca. Usavršavala se na seminarima pijanista i pedagoga poput Rubena Dalibaltayana, Julije Gubajduline, Vassilie Efstathiadou, Jacquesa Rouviera, Emanuela Krasovskog i mnogih drugih. Godine 2021. završava studij klavira na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu u klasi profesora Danijela Detonija i dobiva titulu magistra muzike. Zapošljava se kao nastavnik korepeticije 28. listopada 2021. godine na neodređeno vrijeme u GŠ Vatroslava Lisinskog.

Na državnim natjecanjima HDGPP-a osvojila je prve nagrade 2009., 2011. i 2015. godine kao solistica te prvu nagradu 2016. u disciplini klavirskog trija. Na Međunarodnom natjecanju Zlatko Grgošević dobitnica je prve nagrade (2010.). Sudjeluje na EPTA međunarodnom natjecanju u Osijeku 2013. godine i osvaja drugu nagradu uz posebnu nagradu Ira Švarc za najbolju izvedbu Preludija i fuge J.S. Bacha. Godine 2015. osvaja prvu nagradu uz posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela iz razdoblja klasicizma na Međunarodnom natjecanju pijanista Memorijal Jurica Murai. 217. na Međunarodnom natjecanju Anton Rubinstein u Dusseldorfu osvaja treću nagradu. Iste godine dobitnica je treće nagrade na Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo te posebnu nagradu za najbolju izvedbu djela hrvatskih skladatelja. 2019. dobiva Nagradu za najbolju umjetničku suradnju na tribini "Darko Lukić" korepetirajući pjevačicu Dariju Auguštan.

Nastupala je u nekoliko hrvatskih gradova te u inozemstvu kao solistica i komorna glazbenica. Ističe se nastup s orkestrom Muzičke akademije u Zagrebu u Dvorani Blagoja Berse te sudjelovanje na 49. glazbenoj tribini u Opatiji, gdje sudjeluje u praizvedbi djela Anđelka Klobučara pisanog za 2 flaute i klavir.

Program:

H. Wolf:

In dem Schatten meiner Locken (U sjeni mojih kovrča)

Du denkst mit einem Fädchen mich zu fangen (Misliš da me jednim koncem možeš uhvatiti?)

Ich hab in Penna einen liebsten wohnen (U Penni imam omiljeno mjesto za život)

Auch kleine Dinge (Čak i male stvari)

Verschwiegene Liebe (Skrivena ljubav)

Er ist‘s (On je to)

 

 

R. Schumann:

Der Nussbaum (Stablo oraha) - Myrthen Op.25/3

Die Lotosblume (Lotosov cvijet) - Myrthen Op.25/7

Frühlingsnacht (Proljetna noć) Op.39/12

Die Rose, die Lilie (Ruža, ljiljan) - Dichterliebe Op.48/3

Mondnacht (Noć obasjana mjesečinom) - Liederkreis Op.39/5

Erstes Grün (Prvo zelenilo) - Op.35/4 2:40 min

 

 

D.Pejačević: U lovu je mjesec na sunce

I.pl. Zajc: Zora

J.Hatze: Ljuven sanak

 

G.Faure: Claire de lune (Mjesečina) Op.46/2

C.Debussy: Nuit d'étoiles (Zvjezdana noć)

C.Saint-Saens: Le Cygne (Labud)

 

S. Rahmanjinov:

Zdjes harašo (Ovdje je dobro)

Sirenj (Jorgovan) Op.21/5

Ostrovok (Otok) Op.14/2

Proljetne vode Op.14/11

Objavljeno: 21.05.2024.
Nadolazeća

Događanja

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit
Hrvatski Dom Split

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2024.
crossarrow-up Skip to content