Hrvatski Dom Split
Hrvatski Dom Split
ciklus
Klasične glazbe

Komorni orkestar "Splitski virtuozi"

12.06.2023. 20:00
organizator:
Hrvatski dom Split i Koncertni ured Zadar & Dubrovački simfonijski orkestar
Koncertna dvorana Ive Tijardovića
Solistica: Vesna Podrug, klavir & dirigent: Wladimir Kossjanenko

Splitski virtuozi

Solistica: Vesna Podrug, klavir

Dirigent: Wladimir Kossjanenko

 

Na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka i osnovali profesionalni komorni orkestar u Splitu s kontinuiranom koncertnom djelatnošću. U ansamblu sudjeluju  glazbenici s dugogodišnjim iskustvom na koncertnim pozornicama diljem svijeta, a ujedno i profesori Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu. Predsjednik Republike dr. Josipović je u znak podrške preuzeo pokroviteljstvo nad prvom glazbenom sezonom orkestra.

 

Splitski virtuozi su uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Veleposlanstva Republike Njemačke, Grada Splita, Splitsko-dalmatinske županije, Turističke zajednice Split, održali 55 koncerata u 30 gradova u Hrvatskoj: u Zagrebu, Splitu, Zadru, Dubrovniku, Hvaru, Osijeku, Puli, Gospiću, Šibeniku, Omišu, Imotskom, Pločama, Kaštelima, Skradinu, Novom Vinodolskom, Drnišu, Metkoviću, Rabu, Korčuli, Poreču, Ozlju, Sv. Ivanu Zelini, Mariji Bistrici, Bjelovaru, Karlovcu, Ludbregu i Čakovcu. U koncertima Splitskih virtuoza nastupilo je više od 100 glazbenika iz 19 zemalja.

Splitski virtuozi surađivali su sa zborom West Village Choral iz New Yorka te s renomiranim solistima iz Hrvatske; gitaristi: Zoran Dukić, Edin Karamazov; pijanisti: Vesna Podrug i Lovre Marušić (Hrvatska), Grigory Gruzman i Alexander Vitlin (Njemačka), Nataša Veljković (Austrija); violinisti: Mai Suzuki (Japan), Fritz Gearhart (SAD), Dragan Radosavljević (Njemačka),  Arman Mourzagaliev (Kazahstan); violončelistice Kim Cook (SAD), Pauline i Felicitas Stephan (Njemačka), Kajana Pačko i dr.

2018. godine Splitski virtuozi predstavili su Hrvatsku sa tri koncerta na Međunarodnom festivalu „Celloherbst am Hellweg“ – „Jesen violončela u Hellwegu“ u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (Njemačka), koji su popraćeni velikim oduševljenjem publike, „standing ovations“ i sjajnim recenzijama u novinama.

2020. godine Splitski virtuozi uspješno su gostovali na 60. Glazbenim večerima u Sv. Donatu u Zadru. Dobrotvorni koncert Splitskih virtuoza održani na Svjetskom danu glazbe 21. lipnja 2021. u Velikoj Dvorani Hrvatskog glazbenog zavoda u Zagrebu u svrhu rekonstrukcije zgrade stradale od potresa doživio je posebno topao prijem publike.

U 2022. godini Splitski virtuozi su održali koncerte u Kaštelima, Bjelovaru, Karlovcu, Ludbregu i Čakovcu te su predstavljali glazbenu kulturu Splita u Dalmatinskom ciklusu sa tri koncerta u Zadru, Splitu i Dubrovniku. 2022. godinu su završili svečanim koncertom u Hrvatskom domu Split u suradnji s ukrajinskom sopranisticom Olesyom Tokarenko i najboljim mladim glazbenikom Hrvatske u 2021. godini – pijanistom Lovre Marušićem.

Kontinuirana podrška Splitskih virtuoza od Ministarstva kulture omogućava ansamblu nastavak rada u prezentaciji visoke razine glazbenog umijeća te pomaže mladim članovima i gostima ansambla da neprekidno usavršavaju svoje profesionalne vještine na koncertnim podijima. Posebna pažnja članova utemeljitelja „Splitskih virtuoza“ usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije kroz aktivno učestvovanje u pripremi koncertnih programa ansambla kao i organiziranje seminara i radionica.

 

Vesna Podrug Kossjanenko rođena je u Splitu.

Tu je i započela svoje muzičko obrazovanje u klasi prof. Gordane Lentić. Za vrijeme školovanja osvojila je šest prvih nagrada na republičkim i saveznim natjecanjima u bivšoj Jugoslaviji. Maturirala je 1986 god. Iste je godine dobila stipendiju «Ivo Pogorelić» koja joj je omogućila odlazak na studij u inozemstvo.

Već za vrijeme studija Vesna Podrug svira brojne recitale:
Bösendorfer Saal - Beč, Seckau – Tjedni kulture, Radtstadt – Kulturno ljeto, Dalmacijakoncert, Egremont-Velika Britanija, Splitsko i Hvarsko ljeto te nastupa solistički s orkestrom HNK u Splitu pod ravnanjem Borisa Papandopula, Ive Lipanovića svirajući Mendelssohnov Rondo, 2. koncert Beethovena i 1. koncert Chopina.

2000. – 2005. Vesna Podrug je osam puta izvela Beethovenov 5. koncert s Orkestrom bečke državne opere u Beču. Održala je brojne solističke koncerte sa Simfonijskim orkestrima HNK-a Osijek,  Simfonijskim orkestrom HNK-a Split,  Državnim Filharmonijskim orkestrom  Kazahstana i komornim orkestrom „Splitski virtuozi“ s izvedbama djela Ludwiga van Beethovena, Alfreda Schnittkea i Borisa Papandopula.

Vesna Podrug nastupala je s renomiranim umjetnicima –
Davidom Grigorjanom, Wladimirom Kossjanenkom, Soo Kyung Hong, Goranom Listešom, Isabell Bringmann, Martinom Serafin, Michelangelom Cavalcantijem u poznatim koncertnim dvoranama kao «Musikverein», «Konzerthaus» i «Staatsoper» u Beču, «Vatroslav Lisinski» i «Hrvatski Glazbeni Zavod» u Zagrebu, «Conservatorio Giuseppe Verdi» u Milanu.

Održala je brojne koncerte u Austriji, Njemačkoj, Italiji, Španjolskoj, Francuskoj, Švicarskoj, Irskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Turskoj, Bugarskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Kazahstanu i Hrvatskoj.

Program:

1. Edvard Grieg: Suita "Iz vremena Holberga"

 

I. Prelude, II. Sarabande, III. Gavotte, IV. Air, V. Rigaudon

 

2. Boris Papandopulo: Koncert br. 2 za klavir i gudače

 

I. Predigra. Allegro con brio II. Andante con moto III. Allegretto vivace

 

3. Benjamin Britten: Simple Symphony

 

I. Boisterous Bourrée II. Playful Pizzicato III. Sentimental Saraband IV. Frolicsome FInale (Wladimir Kossjanenko - The Virtuosos of Split: Britten Simple Symphony IV. Frolicsome Finale

 

 

4. Ivo Tijardović: Mein Shimmy i Foxtrot iz opere "Loulou la languide"

Objavljeno: 21.05.2024.
Nadolazeća

Događanja

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit
Hrvatski Dom Split

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2024.
crossarrow-up Skip to content