Hrvatski Dom Split
Hrvatski Dom Split
ciklus
Klasične glazbe

Komorni orkestar Splitski virtuozi

24.11.2022. 20:00
organizator:
Hrvatski dom Split
Koncertna dvorana Ive Tijardovića
Šostakovič i Papandopulo
  • Wladimir Kossjanenko, dirigent

Na drugom koncertu u sklopu Dalmatinskog ciklusa nastupit će Komorni orkestar Splitski virtuozi pod vodstvom dirigenta i violista Wladimira Kossjanenka. U godini u kojoj ovaj orkestar obilježava 10. obljetnicu postojanja splitska će publika imati priliku čuti raznolik i bogat program čiju okosnicu čine djela dvojice suvremenika iz 20. stoljeća: Gudački kvartet br. 8 u c-molu, op. 110, ruskog skladatelja Dmitrija Šostakoviča te suita za gudače Pintarichiana Borisa Papandopula, jednog od najvećih hrvatskih skladatelja. Zanimljivo je istaknuti da je Papandopulova Suita nastala u Kaštel Lukšiću 1974. godine.

Splitski virtuozi ove godine obilježavaju desetu obljetnicu svojega osnutka. Brojne kritike hrvatskih i inozemnih novina s oduševljenjem prate koncerte ovog komornog orkestra od prvog nastupa do danas.

Na inicijativu Glazbeno-umjetničke udruge Artemis, Glazbene mladeži i Glazbenog odjela Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, godine 2012. udružili su se istaknuti profesionalni splitski glazbenici pod vodstvom violista i dirigenta Wladimira Kossjanenka i u Splitu osnovali komorni orkestar s kontinuiranom koncertnom djelatnošću. U znak podrške pokroviteljstvo nad prvom glazbenom sezonom orkestra preuzeo je tadašnji je predsjednik Republike Hrvatske dr. Ivo Josipović.

Splitski virtuozi održali su više od 50 koncerata diljem Hrvatske, a više od 100 glazbenika iz 18 zemalja sviralo je u ansamblu. Zapažene su suradnje sa zborom West Village Choral iz New Yorka te s renomiranim solistima kao što su: gitaristi Zoran Dukić i Edin Karamazov; pijanisti Vesna Podrug, Lovre Marušić, Grigory Gruzman, Alexander Vitlin i Nataša Veljković; violinisti Mai Suzuki, Fritz Gearhart, Dragan Radosavljević, Arman Mourzagaliev; violončelistice Kim Cook, Pauline i Felicitas Stephan i Kajana Pačko.

Godine 2018. godine Splitski virtuozi uspješno su predstavili Hrvatsku trima koncertima na Međunarodnom festivalu Celloherbst am Hellweg (Jesen violončela u Hellwegu) u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji (Republika Njemačka). Dvije godine kasnije gostovali su na 60. glazbenim večerima u sv. Donatu u Zadru. Na Svjetski dan glazbe (21. lipnja 2021.) održali su humanitarni koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu, a cilj je bilo prikupljanje novčanih sredstava za obnovu zgrade HGZ-a stradale u potresu.

Ministarstvo kulture kontinuirano pruža podršku Splitskim virtuozima, što ansamblu omogućava nastavak rada u prezentaciji visoke razine glazbenog umijeća te pomaže mladim članovima i gostima ansambla da neprekidno usavršavaju svoje profesionalne vještine na koncertnim podijima. Posebna pažnja članova utemeljitelja Splitskih virtuoza usmjerena je prema odgoju glazbenika mlađe generacije njihovim aktivnim sudjelovanjem u pripremi koncertnih programa ansambla kao i u organizaciji seminara i radionica.

Violist i dirigent Wladimir Kossjanenko rođen je u Almatiju u Kazahstanu. Studirao je violu od 1986. do 1991. kod prof. Vladimira Stopičeva na Državnom konzervatoriju u Sankt Peterburgu. Za vrijeme studija djelovao je kao soloviolist i asistent-dirigent Ansambla lenjingradskih solista. Godine 1991., na poziv Orkestra Gustava Mahlera pod vodstvom Claudija Abbada, došao je u Beč. Studij je nastavio kod prof. Petera Ochsenhofera i prof. Thomasa Kakuske na bečkom Sveučilištu za glazbu, gdje 1999. godina magistrira summa cum laude. Studij nastavlja kod prof. Michaela Kugela na Kraljevskom konzervatoriju u Gentu u Belgiji. Važno umjetničko iskustvo stekao je na majstorskim tečajevima kod Issaca Sterna, Norberta Brainina (Amadeus Quartet), Waltera Levina (LaSalle Quartet), Güntera Pichlera (Alban Berg Quartet), Milana Škampe (Smetana Quartet), Joela Krossnicka (Julliard Quartet). Od 1993. do 1996. bio je stalni zamjenik u Bečkoj filharmoniji. Od 1994. do 1998. angažiran je kao prvi soloviolist Filharmonijskog orkestra u Grazu. Od 1998. do 2007. bio je član renomiranog bečkog kvarteta Hugo Wolf.

Godine 1999. dobio je Europsku nagradu za komornu glazbu u Parizu, a 2003. nagradu Pasticcio austrijskog radija ORF. Održao je brojne koncertne turneje u Europi, Sjevernoj i Južnoj Americi, Velikoj Britaniji, Irskoj, Koreji i Japanu. U proteklih 25 godina svirao je na više od 600 koncerata kao solist i komorni glazbenik u najznačajnijim koncertnim dvoranima, kao što su Carnegie Hall u New Yorku, Suntory Hall u Tokiju, Musikverein i Konzerthaus u Beču, Concertgebouw u Amsterdamu, Tonhalle Zürich, Konzerthaus Luzern, Royal Albert Hall i Wigmore Hall u Londonu, Birmingham Symphony Hall, dvorana Berlinske filharmonije, dvorana Filharmonije u Kölnu, Cité de la Musique u Parizu, Palais des Beaux-Arts u Bruxellesu, Konzervatorij Čajkovski u Moskvi te Mariinski teatar u Sankt Peterburgu. Nastupao je kao solist s Bayerische Kammerphilharmonie, Zagrebačkim solistima, Jeruzalemskim orkestrom, Orkestrom Les Orpheistes Sofia, Capellom Lutherana Beč, Filharmonijom Arthur Rubinstein, Zadarskim komornim orkestrom, Splitskim virtuozima i Bečkim akademskim simfonijskim orkestrom. Kao dirigent nastupao je u Austriji, Njemačkoj, Bugarskoj i Hrvatskoj.

Wladimir Kossjanenko snimao je za radio ORF1, BBC3, Radio France Paris, Deutschland Radio Berlin, Süd-West-Funk Baden-Baden, Radio Suisse Romande, RAI, Minnesota Public Radio, televiziju „Unitel“ Berlin, ORF, TV Irland, KBS Južna Koreja, NHK Japan i HRT.
Za diskografske kuće Gramola, Atlantis Art, Extraplatte, Cam Jazz i Lumaudis snimio je brojne CD-e zajedno s Vesnom Podrug, Yuliyom Gorenman, Igorom Malinovskim, Jean-Guihenom Queyrasom, Xavierom Phillipsom, Johnom Taylorom, Kennijem Wheelerom, Edinom Karamazovim, Stefanom Milenkovićem i Hugo Wolf kvartetom.

Surađivao je s renomiranim solistima kao što su Bruno Canino, Michael Kugel, Gerard Causse, Patricia Kopatchinskaja, Mario Hossen, Petrit Ceku, Filippo Gamba, Nicholas Angelich, Paul Meyer, David Grimal te s poznatim ansamblima: Altenberg-Trio Beč, Ensemble Wiener Collage, Ensemble XX. Jahrhundert Beč, Vienna Secession Players, Trio Orlando Zagreb, Tartini kvartet Ljubljana i Kvartet Sebastian.

Kossjanenko je održao 55 majstorskih tečajeva za violu i violinu, među ostalim na Sveučilištu St. Andrew, Guildhall School of Music u Londonu, Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu, Kraljevskom konzervatoriju Maastricht, Sveučilištu u Sapporu, Međunarodnoj akademiji Orfej u Beču, Državnom konzervatoriju u Solunu, Glazbenoj akademiji u Ljubljani, New Bulgarian University u Sofiji, Muzičkoj akademiji Sarajevo i Državnom konzervatoriju u Almatiju.
Bio je član žirija međunarodnih natjecanja Watson Forbes u St. Andrew, Iosif Kogan u Kazahstanu, Rudolf Matz u Dubrovniku, Boris Papandopulo u Zagrebu te državnih i regionalnih natjecanja HDGPP-a.

Od 2008. predaje violu i komornu glazbu na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, gdje je od 2022. u statusu redovnog profesora. Godine 2021. izabran je za predstojnika Odsjeka za gudačke instrumente i gitaru. Njegovi studenti dobitnici su prvih nagrada na državnim natjecanjima, dobitnici su Oskara znanja, zaposleni su kao profesori u glazbenim školama u Sloveniji i Hrvatskoj te redovito nastupaju u različitim komornim sastavima i orkestrima.

Od 2009. do 2014. Kossjanenko redovito surađuje sa Zagrebačkim solistima, a kao vođa dionice viola nastupa u Filharmonijskim orkestrima Luksemburga i Lihtenštajna. Godine 2012. s pijanisticom Vesnom Podrug osnovao je festival Dani J. S. Bacha u Splitu koji se održava svake godine na dan rođenja skladatelja. Iste godine osnovao je komorni orkestar Splitski virtuozi s kojim je kao dirigent održao više od 50 koncerata u Hrvatskoj i inozemstvu.

Godine 2019. dobio je nagradu Zlatni Grgur za izniman doprinos glazbenoj sceni Grada Splita.

Objavljeno: 21.05.2024.
Nadolazeća

Događanja

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit
Hrvatski Dom Split

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2024.
crossarrow-up Skip to content