ciklus
Svjetske i popularne glazbe

MAGfestival

25.08.2022. 20:00
organizator:
Hrvatski dom Split
Koncertna dvorana Ive Tijardovića
13. MAGfestival, međunarodni festival komorne glazbe

MAGfestival je dugogodišnji festival komorne glazbe koji se kontinuirano održava već trinaest godina i jedini je festival komorne glazbe u Splitu.
Ove godine će se pet koncerata s međunarodno etabliranim izvođačima održati u razdoblju od 25. kolovoza do 2. rujna 2022. u prostoru Hrvatskog doma Split u Tončićevoj ulici s koncertima koji započinju u 20:00 sati.
Umjetnički voditelj MAGfestivala su Josip Dragnić i Yaroslav Sadovyy, a producent festivala je Luka Jadrić.
MAGfestival nakon trinaest godina nastavlja s kontinuiranim razvojem i zauzimanjem važne pozicije kako na hrvatskoj tako i na europskoj festivalskoj sceni, što je prepoznalo i Europsko festivalsko udruženje i EFA (EFA – European Festivals Association) koje je MAGfestivalu dodijelilo EFFE etiketu (Europe for Festivals, Festivals for Europe). Međunarodna je to platforma pokrenuta s ciljem povezivanja različitih vrsta festivala  iz 31 europske zemlje, koji su duboko posvećeni promicanju umjetničkih i europskih vrijednosti, a ujedno značajni za lokalnu zajednicu.

Udruga MAG osvojila je Posebnu nagradu za umjetnost koju dodjeljuje dnevni list Slobodna Dalmacija, a 2021. godine osvojila je certifikat „Pouzdana organizacija“ koju dodjeljuje CompanyWall Business koja potvrđuje uspješno i odgovorno poslovanje i pouzdanost u Republici Hrvatskoj.
13. MAGfestival započinje 25. kolovoza međunarodnim karakterom i to gudačkim kvartetom Adastra, francuskim sastavom koji se usavršavao kod velikih majstora gudačkih kvarteta poput poznatog kvarteta Alban Berg. Gudački kvartet Adastra prvi put se predstavlja hrvatskoj publici s programom sastavljenim od američkih autora nazvan „Around the Americas“.
MAGfestival kao i prijašnjih godina daje izniman doprinos promociji hrvatskog glazbenog stvaralaštva, tako će se na ovogodišnjem MAGfestivalu, između ostalog, izvoditi i djela velikog hrvatskog skladatelja Bruna Bjelinskog čime će se obilježiti 30. obljetnica njegove smrti.

Ovogodišnji MAGansambl nastupa na dva koncerta, 27. kolovoza i 29. kolovoza. Oba koncerta imaju i svoje glazbene premijere, od kojih je prva mladog i perspektivnog hrvatskog skladatelja Šimun-Čarli Botica koji će se na MAGfestivalu predstaviti skladbom „Koliko još?“ koju će izvesti gudački kvartet i klarinet.
Na trećem koncertu (29. kolovoza) gudačkom kvartetu MAGansambla će se pridružiti i svjetski poznati tereminist Thorwald Jørgensen koji je za 10. MAGfestival prvi put u Splitu prezentirao svoj instrument.
Na spomenutom koncertu praizvest će se skladba Oumuamua skladatelja Christiana Laverniera. Ista je posvećen Thorwaldu Jørgensenu (teremin) i Josipu Dragniću (gitara) koji će je i odsvirati.
Udruga MAG uvijek je pružala priliku mladim i novim ansamblima za nastupanjem, pa će na četvrtom koncertu (31. kolovoza 2022.) nastupiti riječki Kamov trio kojeg čine Anton Kyrylov na violini, Giovanni Genovese na violončelu i Juraj Marko Žerovnik na klaviru.
Na posljednjem petom koncertu (2. rujan 2022.) godine nastupit će splitskoj publici poznati glazbenici Gordan Tudor (saksofon) i Mislav Režić (gitara) koji su snage udružili  u novooformljeni duo

Objavljeno: 21.05.2024.
Nadolazeća

Događanja

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2024.
crossarrow-up Skip to content