Hrvatski Dom Split
Hrvatski Dom Split
ciklus
Ostala događanja

qPROJEKCIJE

04.06.2024. 20:00
Kupite ulaznice ulaz je slobodan
organizator:
Hrvatski dom Split
suorganizator
queerANarchive
Glazbeni salon Jakova Gotovca
Ljubavna pjesma

Pod nazivom Ljubavna pisma, program kratkih filmova na qFEST-u odaje počast umjetnicima pionirima koji su svojim kreativnim izričajima utrli put budućim generacijama. Poput cijenjenih kvir obiteljskih albuma, ovi filmovi koriste fotografske arhive za povezivanje različitih prostora i vremena. Kroz otkrivanje fotografija koje odražavaju aspekte nas samih, s filmovima putujemo na nova mjesta i aktiviramo niz osjećanja.

Ovi filmovi, kao svojevrsna ljubavna pisma, upućena su i posvećena Nazariju Luqueu, autoru prvih otvoreno gej stripova u Španjolskoj; inspirativnim arapskim ženama koje su 1920-ih prihvatile cross-dressing; talentiranom crnom kvir fotograf Ajamu; i zanosnoj Valery Taccarelli. S puno ljubavi prema njima svima.

Selekciju filmova napravio je Pol Merchan s kojim razgovaramo nakon projekcije njegovog filma.

Filmski program za qFEST realiziran je u suradnji s Xposed Queer Film Festival. qFEST festivalski je program kolektiva queerANarchive koji u prostore kulture grada Splita donosi šarolik i izazovan program izložbi, izvedbi, filmskih projekcija, radionica i zabava kojima osigurava participaciju u kulturi LGBTIQ zajednice.

PROGRAM:

El jardín de los faunos (Pol Merchan, Njemačka/Španjolska, 2022., 24’) & razgovor s autorom

Nazario, utemeljitelj španjolskog underground strip pokreta i pionir gay grafičkog romana, osvrće se na svoj život pun događaja, kao i na svoja blistava i eksplicitna djela.

Neo Nahda (May Ziadé, Velika Britanija, 2023., 12’)

Mona, mlada žena u Londonu, pronalazi arhivirane fotografije arapskih žena koje se preodijevaju u muškarce 1920-ih godina. Negdje između svojih fantazija i stvarnosti, ona započinje grozničavo putovanje otkrivanja izgubljene povijesti i vlastitog identiteta.

The Homecoming: A short film about Ajamu (Topher Campbell, Velika Britanija, 1996., 17’)

Godina je 1995. Ajamu, crni queer fotograf, organizira svoju prvu samostalnu izložbu u rodnom gradu Huddersfieldu. Bez novca je i uskoro će mu isključiti struju. Kako može doći tamo iz Londona? Na svom putu susreće neke prijatelje i neprijatelje, uključujući svog najboljeg prijatelja Michaela i zgodnog homofoba kojeg kruži ulicama. Tu su i pronicljivi komentari Stuarta Halla i umjetnice Sonie Boyce, kao i slike Brixtona promijenjenog gentrifikacijom i priljevom bijelih ljudi. Naposljetku Ajamua odvozi zgodni šofer te naposljetku može izjaviti tko je i koje mu je mjesto u svijetu.

Valery Alexanderplatz (Silvia Maggi, Njemačka/Italija, 2023., 28’)

Eksperimentalni kratki film o životu talijanske trans-aktivistice Valérie Taccarelli sniman je u centru Berlina - Mitte, oko slavnog Alexanderplatza. Priča počinje s Milvom, popularnom talijanskom divom i njenom najpoznatijom pjesmom Alexanderplatz. Ipak, samo rijetki znaju da je ova pjesma zapravo adaptacija pjesme Valery Alfreda Cohena, objavljene 1978. Valery je bila 15-godišnja trans tinejdžerica, sada poznata kao Valérie Taccarelli.

Objavljeno: 04.06.2024.
Nadolazeća

Događanja

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit
Hrvatski Dom Split

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2024.
crossarrow-up Skip to content