ciklus
Klasične glazbe

Splitski skladateljski krug - Cantus Ansambl

05.10.2023. 20:00
organizator:
Hrvatski dom Split
Koncertna dvorana Ive Tijardovića
Svečano imenovanje koncertne dvorane po Ivi Tijardoviću

Hrvatski dom Split 5. listopada u 20 sati otvara novu koncertnu sezonu čiji je raznolik i vrlo ambiciozan program već izazvao veliku pozornost. Čast otvaranja sezone s mnogo glazbenih poslastica pripast će „Cantus Ansamblu“. Ansambl je posvećen izvođenju, istraživanju, promoviranju i poticanju produkcije suvremene hrvatske glazbe, a bavi se gotovo u podjednakom omjeru i najnovijim glazbenim zbivanjima na međunarodnoj sceni. Poseban je projekt posvećen skladateljima splitskog kruga, s kojim je ansambl osvojio nagradu Judita 58. Splitskog ljeta 2012. godine.

Program

Na programu su skladbe doajena splitskog glazbenog života: „Whole Lotta Zeppelin“ Mirka Krstićevića, čiji glazbeno djelovanje seže od rocka do klasike; ritmična, zaigrana skladba „Sustainable Development“ višestruko nagrađivanog splitskog skladatelja i orguljaša Ivana Božičevića, kao i antologijsko djelo „Cantus Ansambla“ koje nosi naziv „Leptiri“ splitske skladateljice Olje Jelaska. Priključit će im se saksofonist i skladatelj Gordan Tudor sa skladbom „Kroki“ te internacionalno uspješna skladateljica Mirela Ivičević s „Dominosa Octarine“ za flautu i instrumentalni ansambl. Klasici suvremene glazbe na programu su Frano Parać i Ruben Radica. Izvest će se daškom talijansko-mediteranske nostalgije obojeno djelo „Memorie“ Frane Paraća za glas i ansambl te jedno djelo iz Radičina opusa, nerijetko obojenog dubokom i istinskom duhovnošću – „Litanije Svih svetih za papu Ivana Pavla“, 72 zaziva komornog instrumentalnog ansambla.

Posveta velikom Ivi Tijardoviću

Poseban će trenutak na samom otvaranju nove sezone biti imenovanje Svečane dvorane Hrvatskog doma Split Koncertnom dvoranom Ive Tijardovića. Tim će se povodom organizirati i prigodna izložba osobnih i drugih predmeta Ive Tijardovića, što je donacija Zaklade Karlo Grenc za taj dan. Na koncert koji će uvelike obilježiti sjećanje na glazbenika, intendanta i redatelja čije su operete dio kulturnog identiteta grada Splita iz Francuske dolazi i unuka Ive Tijardovića, gospođa Pétronille Tijardović. Još je jedno obilježje ovoga koncerta, ali i dio posebnog razvojnog plana publike u ovoj sezoni, razgovor sa splitskim skladateljima čija će se djela izvoditi na ovoj jedinstvenoj glazbenoj večeri.

Program:

Olja Jelaska „Leptiri”

Miro Krstičević „Whole Lotta Zeppelin”

Ivan Božičević „Sustainable Development”

Gordan Tudor „Kroki”

***

Frano Parać „Memorie”

Mirela Ivičević „Dominosa Octarine”

Ruben Radica „Litanije svih svetih za papu Ivana Pavla II, 72 zaziva komornog instrumentalnog ansambla”

Objavljeno: 22.05.2024.
Nadolazeća

Događanja

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2024.
crossarrow-up Skip to content