novosti

Koncertom mo. Ive Pogorelića zaključena 2. koncertna sezona

29.06.2022.
U subotu, 25. lipnja 2022. u Hrvatskom domu u Splitu održao se koncert Ive Pogorelića.

U subotu, 25. lipnja 2022. u Hrvatskom domu u Splitu održao se koncert Ive Pogorelića. Niti malo običan koncert bio je kruna bogatoj sezoni koja je startala 5. listopada 2021. Malo koji se koncertni prostor može pohvaliti brojkom od 150 realiziranih događanja od kojih 82 koncerta u Svečanoj dvorani i 30 koncerata u novootvorenom Glazbenom salonu Jakova Gotovca. Našlo se tu još i 38 ostalih kulturnih i društvenih događanja s 32 prijenosa uživo. Kad se podvuče crta, to znači 13618 posjetitelja te 13457 posjetitelja na online prijenosima. Pritom ne smijemo zaboraviti da su tek u travnju ove godine ukinuta covid ograničenja po pitanju broja posjetitelja na kulturnim događanjima. Prva cjelovita sezona u Hrvatskom domu osmišljena je kroz pet ciklusa: zlatni, baštinski, ciklus suvremene glazbe i jazza, splitski ciklus te ciklus+. Istančana splitska publika koncertima se rado odazivala s posebnim marom i pažnjom za najveće zvijezde. Stoga, kada je v.d. ravnatelja Marin Kaporelo na koncertu gudačkog seksteta Berlinske filharmonije uoči Dana grada Splita i proslave blagdana sv. Dujma najavio kako će koncertu sezonu zaključiti maestro Ivo Pogorelić, prepuna je dvorana oduševljeno prihvatila informaciju. Da stvar bude bolja, koncert je imao biti donatorski, i to za umjetničko usavršavanje darovitih učenika Glazbene škole Josipa Hatzea. Legendarni pijanist, inače i ambasador dobre volje UNESCO-a tako je počastio cijeli grad i svu njegovu glazbenu pojavnost: od onih najmlađih čiji talenti tek imaju procvasti, do vjerne publike koja prepoznaje i uživa u vrhunskim interpretima. Vrlo ubrzo, rasprodana dvorana proširena je dodatnim sjedećim mjestima kako bi se što većem broju ljudi omogućio doživljaj ovog vrhunskog glazbenog događaja. Po prvi puta, dodana su mjesta i na samoj pozornici tako da je maestro bio obgrljen i okružen očaranom publikom koja ga je nagradila stajaćim ovacijama. Program se sastojao isključivo od skladbi Frédérica Françoisa Chopina, poljskog skladatelja i klavirista koji je poznat po tome što je pisao isključivo za jedan medij – klavir. Njegova kasna djela; Polonezu-fantaziju u As-duru, op. 61, Sonatu br. 3 u h-molu, op. 58, Fantaziju u f-molu, op. 49, Uspavanku u Des-duru, op. 57 i Barkarolu u Fis-duru, op. 60, maestro je na inzistiranje publike proširo dvama dodatcima: Preludijem u cis.molu, op.45 i Nokturnom u E-duru, op. 62 br.2. Upravo taj program nalazi se na najnovijem albumu s početka 2022., te je to program koji maestro ove koncertne sezone izvodi na pozornicama Europe i Sjeverne Amerike. Interpretacije koje se približavaju kategoriji sukreacije na najbolji su način zatvorile koncertnu sezonu u kojoj smo se, i to ne samo zbog ove večeri, približili nekim drugim standardima glazbenih događaja. Na koncu večeri, maestru je uručena posebna godišnja nagrada „Ivo Tijardović“ koja se dodjeljuje za najbolje umjetničko ostvarenje u koncertnoj sezoni Hrvatskog doma Split.

Za kraj, želimo se zahvaliti svim našim sponzorima i pokroviteljima uz čiju smo podršku uspijeli realizirati ovako uspješnu koncertu sezonu: Gradu SplituMinistarstvu kulture i medija RH,  generalnom sponzoru Erste banci, zlatnom medijskom sponzoru Slobodnoj Dalmaciji, zlatnom radijskom sponzoru Radio Dalmaciji, medijskim pokroviteljima Dalmatinskom portalu i Dalmaciji Danas te programskim partnerima Turističkoj zajednici grada SplitaHotelu Cornaro i Hotelu Art.

Hvala svim glazbenicima koji su nastupili i svim partnerskim udrugama i ustanovama na zajedničkoj programskoj sukreaciji tijekom ove sezone.

Radujemo se novoj koncertnoj sezoni 2022./2023…

…jer glazba povezuje!

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2022.
crossarrow-up Skip to content