Hrvatski Dom Split
Hrvatski Dom Split

novosti

Praznici u koncertnoj dvorani - veljača 2024.

15.02.2024.
Koncertni laboratorij

19. veljače 

09:45 – 10:30 Karneval životinja, glazbeno-lutkarska adaptacija (koprodukcija s GKL-om)

11:00 – 11:45 Karneval životinja, glazbeno-lutkarska adaptacija (koprodukcija s GKL-om)

18:00 – 19:00 Karneval životinja - Pjevaj, pleši, sviraj, slušaj! - Interaktivna radionica za djecu

 

20. veljače 

09:45 – 10:30 Karneval životinja, glazbeno-lutkarska adaptacija (koprodukcija s GKL-om)

11:00 – 11:45 Karneval životinja, glazbeno-lutkarska adaptacija (koprodukcija s GKL-om)

18:00 – 19:00 Karneval životinja - Pjevaj, pleši, sviraj, slušaj! - Interaktivna radionica za djecu

 

21. veljače 

10:00 – 11:30 Glazbena radionica " Bubnjarski krug " za djecu i mlade

19:30 – 21:00 Leonel Morales & Komorni orkestar “Tijardović” – Split (koncert)

 

22. veljače 

10:00 – 11:30 Glazbena radionica " Bubnjarski krug " za djecu i mlade

18:00 – 19:00 Teta Opereta i Barba Klavalir – Interaktivna predstava za djecu (4+ godine)

poseban gost: Ante Jekrunica

 

23. veljače

19:30 – 21:00 Davor Križić, truba & Jazz orkestar HRT-a (koncert)

 

KARNEVAL ŽIVOTINJA 

Jedno od najomiljenijih klasičnih djela svih uzrasta, zoološka suita Karneval životinja francuskog skladatelja Camillea Saint-Saënsa, tematska je okosnica koncertnih i glazbeno￾scenskih izvedbi te glazbenih radionica Hrvatskog doma Split u sklopu programa Koncertni laboratorij pokrenutog s ciljem da djeci i mladima približi klasičnu glazbu i umjetnost. Djelo humorističnog karaktera od četrnaest stavaka, u kojem skladatelj prikazuje životinjske i ljudske likove služeći se pritom parodijama i citatima iz poznatih glazbenih djela, zbog izvanglazbenog sadržaja naročito je blisko djeci i mladima. Programni karakter sugerira koga skladatelj glazbom dočarava već nazivom suite i stavaka skladanih poput niza minijatura. Karneval životinja postao je repertoarom na koncertnim i kazališnim pozornicama diljem svijeta, a pojedinačni stavci, poput Labuda ili Slona, često su dio violončelističkih, odnosno kontrabasističkih repertoara. U brojnim adaptacijama ovo glazbeno djelo kombinira se i s poetskim ili proznim tekstovima napisanim posebno za pojedine izvedbe, a poslužilo je i kao podloga u igranim, dokumentarnim i crtanim filmovima, reklamama te kazališnim produkcijama.

Glazbeno-lutkarska adaptacija Karneval životinja (organizirana prodaja) – U koprodukciji Hrvatskog doma Split i Gradskog kazališta lutaka Split, tekstom i režijom Siniše Novkovića donosi novo viđenje suite u kojoj se glazba stapa s drugim umjetnostima. Glumačkim alatima Justina Vojaković Fingler, Sanja Crljen, Franjo Đaković i Stipe Gugić, uz kazališnu čaroliju, kojoj doprinose kostimi Sonje Obradović, scenografija, rekviziti i lutke Tine Vukasović Đaković uz pomno oblikovanje svjetla Lucijana Rokija, oživljavaju koncert pijanista Tončija Tranfića. Uz njegovu istančanu glazbenu izvedbu odabranih stavaka, publici svih uzrasta još od vrtićke dobi prezentiraju se različite vrste umjetnosti, kazališta i žanrovske glume uz obilje smijeha i zabave. Prvi stavak Kraljevski marš lava prikazuje se uz dramsku glumu kazališta za odrasle, Kokoši i pijetao poslužili su kao idealan poligon za dječje kazalište, a Antilope (brze životinje) donose fizički, odnosno suvremeni teatar. Kornjače utjelovljuju operu uz karikiranu tehniku pjevanja i nindža kornjače, Slonovi lutkarstvo, s Avijarij teatar sjena. Akvarij vodi publiku u morske dubine uz projekcijsko platno prikazujući kinematografsko umijeće, Fosili uz dinosaure prezentiraju mjuzikl, Labud balet, dok se uz Finale, u kojem se predstavlja umjetnost stripa, privodi glazbeno-lutkarska izvedba kraju. Na tragu samog skladatelja, koji je nadahnuće pronašao u starozavjetnoj ispovijesti o Noinoj arci, ali životinje i ljude u svom glazbenom djelu prikazuje humoristički ismijavajući ljudske poroke ili oponašajući životinje služeći se pritom parodijama i citatima iz poznatih glazbenih djela, ova adaptacija također je posegnula za suvremenim glazbenim citatima uz dramski izraz u satiričkom duhu.

Camille Saint-Saëns: Karneval životinja, interaktivni koncert (organizirana prodaja) – Ovaj interaktivni koncert za djecu i mlade održava se u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu. Orkestar od dvadesetak studenata pod vodstvom svog profesora, iskusnog dirigenta Harija Zlodre, izvodi integralnu suitu od četrnaest stavaka u sklopu koje će u ležernoj atmosferi učenici upoznati karakteristike instrumenata i orkestara kao ansambla. Iako je Karneval životinja izvorno skladan za mali komorni orkestar koji uključuje dva klavira, dvije violine, violu, violončelo, kontrabas, flautu i piccolo flautu, klarinet, ksilofon i staklenu harmoniku, suita se danas često izvodi u raznim transkripcijama pa i onoj za cijeli orkestar. U izvedbi Orkestra UMAS-a instrumentalno pojačanje obilježit će gudačku i puhačku sekciju, dok će jedan pijanist vješto objediniti dvije klavirske dionice. Staklenu harmoniku dočarat će dvije piccolo flaute, stavak Slon umjesto kontrabasa unisono izvode čak četiri violončela, dok će ksilofon u izvedbi izostati, ali će efekt zveketa kostiju fosila iz istoimenog stavka bogatim orkestralnim bojama dobiti novu dimenziju. Dirigent će svojim orkestrom komunicirati rukama i dirigentskom palicom, dok će publiku povesti na edukativno putovanje i razgovorom. Upoznat će ih s biografskim crticama skladatelja, povijesnim okolnostima u kojem je djelo nastalo, zašto je Camille Saint-Saëns za života zabranio izvođenje svih stavaka, osim Labuda, te što se sve glazbom može prikazati. Secesijska dvorana Ive Tijardovića za ovu prigodu pretvorit će se u učionicu s glazbom uživo u bliskoj suradnji s glazbenicima i dirigentom koji poziva učenike na dijeljenje dojmova, ponavljanje već usvojenog sadržaja i stjecanje novog stavljajući im se na raspolaganje za sva pitanja i komentare.

Interaktivne glazbene radionice - Namijenjene su učenicima razredne i predmetne nastave osnovne škole na kojima uz odabrane stavke suite Karneval životinja glazbena pedagoginja, muzikologinja i glazbena kritičarka Karmen Širović razgovorom, pjevanjem, tjeloglazbom i plesom moderira radionice uz pijanističku pratnju Tončija Tranfića. Program radionica korelira s ishodima Godišnjeg izvedbenog kurikuluma za predmet Glazbena kultura i međupredmetnim temama te je idealna prilika za sat glazbene kulture ili sat razrednika na terenu u primjerenom okruženju koncertnog prostora Glazbenog salona Jakova Gotovca.

Karneval životinja: pjevaj, pleši, sviraj, slušaj! - namijenjen je učenicima razredne nastave u sklopu kojeg će sudionici uz pomoć mašte i izvođače stvoriti životinjsko carstvo. Aktivnim sudjelovanjem pomoći će Noi da pred veliki potop, koji je inspirirao Saint-Saënsa za ovo djelo, okupi u arku životinje. Uz autorsku pjesmu upoznat će pravila koncertnog bontona, a zatim postaju aktivni sudionici i kreatori radionice. Prvi stavak Kraljevski marš lava stihovima i pjevanjem dočarava kralja životinja, a imitirajući lavlju riku sudionici se pretvaraju u krdo lavova te usvajaju razlike instrumentalne i vokalno-instrumentalne glazbe. Uz stavak Avijarij sudjeluju imitirajući ptičji pjev, a potom traže kukavicu na kraju šume aktivnim slušanjem uz istoimeni stavak. Klavesi u Fosilima postaju glazbeni i radni instrument dok sudionici poput paleontologa otkrivaju okamine da bi u Finalu kroz pjesmu i tjeloglazbu uveli sve preostale životinje u arku.

Karneval životinja: od ideje do skladanja - namijenjen učenicima predmetne nastave, uz odabrane stavke zoološke suite približava skladateljski poziv sudionicima. Otkrit će kako je Camille Saint-Saëns dobio ideju za ovu zoološku fantaziju, kojim se postojećim skladbama nadahnuo, koje je glazbene citate koristio te na koga je od suvremenih skladatelja utjecao. Uz glazbenu izvedbu uživo sudionici postaju aktivni izvođači odabranih stavaka. Imitirat će tromi hod slonova te usvojiti metar i ritam, zaplesati kankan u različitim tempima, brzom i žustrom galopu iz operete Jacquesa Offenbacha Orfej u podzemlju te sporom tempu Saint-Saënsovog stavka Kornjače. U Karnevalu životinja John Williamsa je pronašao inspiraciju za filmsku glazbu o Harryju Potteru pa uz stavak Akvarij sudionici postaju čarobnjaci te pokretima svjetlećih štapića ocrtavaju melodiju. Uz stavak Fosili zasvirat će na klavesima te zapjevati ulomak poznate dječje pjesme Blistaj, blistaj zvijezdo mala koju skladatelj citira, a Finale će tjeloglazbom obogatiti izvorni skladateljski zapis. Pritom će sudionici upoznati ili ponoviti pravila koncertnog bontona, neke od glazbenih sastavnica te suitu kao glazbenu vrstu.

Karmen Širović

 

DODATNI PROGRAM

Glazbena radionica "Bubnjarski krug" za djecu i mlade  Sada je pravo vrijeme ( datum ) da se upoznate s najstarijim glazbenim instrumentima, bubnjevima. Zasvirajte udaraljke iz cijelog svijeta i postanite dio "Bubnjarskog kruga"! Zajedničko bubnjanje je iscjeljujuće, potiče zajedništvo, toleranciju i budi osjećaj sreće.

Teta Opereta & Barba Klavalir – Interaktivna predstava za djecu (4+ godine), gost: Ante Jekrunica, bas - Direktno sa pozornica najvećih svjetskih opernih kuca nakon Giorgia Suriana, u čarobnu operu Tete Operete stiže nam još jedan poseban dragi gost iznenađenja, bas Ante Jerkunica. Ante ce u ulozi Gioachina Rossinija zajedno s Tetom Operetom i Barba Klavalirom djeci otkriti da u njihovoj čarobnoj čak i mačke pjevaju.

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit
Hrvatski Dom Split

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2024.
crossarrow-up Skip to content