novosti

REAGIRANJE NA ISTUP GRADSKOG VIJEĆNIKA JOSIPA MARKOTIĆA

05.12.2022.
Press konferencija, 5. 12. 2022.

Poštovani,

ovim putem želim reagirati na brojne neistine i maliciozne konstrukcije koje je iznio gradski vijećnik Josip Markotić na press konferenciji održanoj 5. prosinca 2022. u  prostorijama Gradske vijećnice Grada Splita. Donji citati su preuzeti s lokalnih portala Dalmacija danas i Slobodna Dalmacija.

"... od svog osnutka prije dvije godine (Hrvatski dom Split) radi bez Upravnog vijeća, i to zato što nema pet zaposlenih - jer je poništen natječaj za petog nakon što se razvukao na praktički pola godine',... Poništenjem natječaja onemogućeno je formiranje Upravnog vijeća te tako, ustanova pune dvije godine radi bez ikakvog nadzora i kontrole..."

- Prema tada važećem Zakonu o upravljanju javnim ustanovama u kulturi NN 96/01, 98/19 (na snazi od 1. 1. 2020. do 26. 7. 2022.) kojeg je zamijenio Zakon o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi NN 83/22 definirano je (ukratko) da se za ustanove do 5 zaposlenih ne formira Upravno vijeće. Dakle, potrebno je 6 zaposlenika kako bi se formiralo Upravno vijeće. Oba Zakona su predvidjela da poslove Upravnog vijeća obavlja ravnatelj, ako je zaposleno pet ili manje djelatnika. Dakle, da se i zaposlio peti djelatnik, ne bi se formiralo Upravno vijeće. Očito gosp. Markotić ne zna pročitati Zakon, ali ga neznanje ne spriječava da uporno širi neistine.

"... Kad sam provjeravao zašto je poništen natječaj za glazbenog producenta, odgovoreno mi je da je tako odlučila tročlana komisija koja je provodila usmeno ispitivanje. Zanimljivo, čine je Marin Kaporelo, Tomislav Mrduljaš i Blaž Juračić koji je, gle čuda, dvostruki kum v.d. ravnatelja..."

- Natječajni postupak je obuhvaćao tri faze:1) formalnu provjeru dokumentacije, 2) pismeno testiranje i 3) usmeno testiranje. Za svaku fazu postupka, imenovana je tročlana komisija u različitim sastavima u kojima su sudjelovali i ostali članovi Umjetničkog vijeća: mo. Ivan Repušić, izv. prof. Gordan Tudor i mo. Jure Bučević. Kad nitko od kandidata ne zadovolji u postupku, komisija ima pravo poništiti natječaj.

- Laž je da smo Blaženko Juračić i ja dvostruki kumovi. Moj vjenčani kum je osoba čiji su inicijali J. P. Ako bude potrebno, novinarima se može dostaviti kopija vjenčanog lista. Također, ja nisam kum Blaženku Juračiću. Ova konstatacija dovoljno govori o neozbiljnosti javnog diskursa gosp. Josipa Markotića.

"...Zanimljivo je i kako je, netom prije no što je postavljen na čelo Hrvatskog doma, zloupotrijebio položaj ravnatelja Glazbene mladeži Split, inače udruge od posebnog interesa Grada Splita, i za voditeljicu jednog projekta imenovao vlastitu ženu, za što joj je, naravno, isplatio pristojan honorar. K tomu, sebi je isplaćivao naknadu za predškolsku skrb u iznosu od 570 kuna mjesečno, čime je postao vjerojatno jedini ravnatelj u Splitu čijem djetetu Grad plaća vrtić..."

- Kada sam došao u GMS 2016., "naslijedio" sam 57.000 kn odobrenih sredstava od Ministarstva kulture za tu godinu. Kada sam odlazio 2020., ostavio sam 207.000 kn vrijednosti odobrenih projekata. Ostavio sam i trogodišnju potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva od 150.000 kn godišnje. Nacionalna zaklada je krovna organizacija koja prati civilno društvo i odobrava projekte po standardima EU projekata. Tako je Nacionalna zaklada obavila i reviziju (koja je bila izrazito pozitivna) jer se bez revizijskog postupka ta podrška ne bi mogla i dalje nastaviti.

- Moja supruga je glazbena teoretičarka, doktorica znanosti i članica Glazbene mladeži Split. Svi koji je imalo bolje poznaju, znaju o kakvoj se dobroj i poštenoj osobi radi i koliko nesebično ulaže sebe u dobrobit zajednice u kojoj djeluje i u radu s mladim ljudima. Uz pokojnu gđu. Žarković, pomagala je na višegodišnjem projektu "U mala mjesta, kultura smjesta". Riječ je o jednom od mojih zapaženijih projekata u segmentu razvoja publike, podržanom od strane Ministarstva kulture. Kada je na samom kraju realizacije tog programa ostalo raspoloživo bruto 3.000 KN (neto 2.176,76 kn) od projektnih sredstava Ministarstva kulture, dakle, nakon što su se svi troškovi glazbenika isplatili, Stručna služba je predložila da joj se honorira rad. Kakav je to kriminal i zloupotreba položaja za jednokratnu naknadu u iznosu od 2.176,76 kn neto za višemjesečni stručni rad? Moram istaknuti da se honorar uvijek isplaćivao članovima Glazbene mladeži Split za ostvareni rad na glazbenim programima ili projektima, bez obzira na to koliko visoku rukovodeću poziciju obnašali. Postavljam pitanje kakve veze ima Glazbena mladež Split s  Hrvatskim domom i zašto gosp. Vijećnik provodi istraživanje na mom prethodnom radnom mjestu?

- A sada o naknadi za predškolsku skrb. Kako bi mogao zaposliti trećeg djelatnika u Glazbenoj mladeži Split te tako razvijati projekte i prikupljati sredstva (kako sam gore naveo), kolegici tajnici i sebi sam SMANJIO plaću na 5.500 kn. Knjigovođa me, pritom, upoznala sa zakonskom mogućnošću o isplati troška predškolske skrbi djeteta djelatnika kao neoporezivi dio davanja uz plaću. Umjesto da povećam plaću za 570,00 kn i opteretim Udrugu s dodatnim poreznim davanjem, odlučio sam iskoristiti tu zakonsku mogućnost bez poreznog davanja. Dakle, NE iz sredstava Grada Splita već iz sredstava koje smo realizirali brojnim projektima i dopuštenim djelatnostima. Gdje je tu kriminal, poštovani gospodine Markotiću?

"...Dva mjeseca kasnije, kada (sam) upozorio gradonačelnika Ivicu Puljka i predsjednika Gradskog vijeća Željka Domazeta na opstrukcije javne ustanove, Kaporelo (mi) je dostavio traženu dokumentaciju, ali - nepotpunu..."

- Na prvi zahtjev gosp. Markotića od 4. listopada 2022. dostavili smo tražene konto kartice u zakonskom i poslovničkom roku od 15 dana.

- Njegov drugi zahtjev od 19. listopada 2022. nismo mogli ispuniti jer ispis konto kartica kakav je gosp. Markotić zatražio (s brojnim detaljima), jednostavno ne postoji i nismo ga kao takvog mogli ni dostaviti.

- Na treći zahtjev od 10. studenoga 2022. odgovorili smo u zakonskom i poslovničkom roku od 15 dana. Napominjem da je gosp. vijećnik tražio iznimno opsežnu dokumentaciju, (račune, ugovore, potvrde i izvode itd.) koju je trebalo fizički prikupiti i organizirati. Dakle, laž je da je dokumentaciju čekao 2 mjeseca. O hodogramu cijelog postupka postoji korespondencija koja se može dostaviti na uvid.

"...Iz dostavljenog su vidljive značajne računovodstvene nevjerodostojnosti, netransparentno poslovanje i možebitne financijske malverzacije. Otkrio sam, između ostaloga, da se autorski honorari ne poklapaju s podacima na konto kartici. Ukupan novčani iznos konto kartice ne odgovara novčanom iznosu dostavljenih ugovora, brojevi autorskih ugovora na konto kartici ne poklapaju se s brojem dostavljenih. Nedostaju, naime, brojni ugovori koji su navedeni u konto kartici - barem ih trećina nije dostavljena. S obzirom na to da nije dostavljena računovodstvena dokumentacija, postoji velika vjerojatnost fiktivnog izvlačenja novca... Uočljiv je i golem nesrazmjer u isplati za jedan humanitarni koncert. Izvođačici je na osobni račun isplaćeno 30 tisuća kuna, više no što se prikupilo od prodanih ulaznica. Kapacitet je dvorane 250 mjesta, a cijena ulaznice iznosila je 100 kuna', ...posebno zabrinjava te da je posebno kompromitirajuće isplaćivanje dvostrukih honorara za isti ugovor. Osim duple isplate, problem je što ne postoji, dokumentirano pokriće što je osoba kojoj se isplaćivalo po 3.500 kuna više mjeseci točno radila i koje je usluge isporučivala..."

- Izvod konto kartice prati sve račune kronološki i isti su kao takvi i dostavljeni vijećniku.

- Ugovori su poredani prema JOPPD obrascima jer obračun ugovora je jedno, a plaćanje ugovora u riznici je druga stvar.

- Dostavljeni su svi ugovori i svi JOPPDi te nije istina da nedostaju neki ugovori.

- Brojevi s ispisa konto kartice su brojevi knjiženja knjigovođe, a ne brojevi ugovora u smislu registra ugovora.

- Nitko nije dva puta plaćen za obavljeni posao ili za, ne daj Bože, neobavljeni posao. Isključivo se kod jednog ugovora knjigovođi potkrala greška i dva puta je isplatila sredstva. Umjetnik je vratio novac čim je greška uočena nakon nekoliko dana od isplate.

- Ne smatram potrebnim komentirati svoju programsku viziju niti pravdati odabir umjetnika ili visinu isplaćenog honorara. Zar gosp. Markotić misli da svaki umjetnik mora imati istu cijenu?!

-  Kada gosp. vijećnik govori o Humanitarnom koncertu, radi se o posebnom događaju kojeg je financirala Turistička zajednica Grada Splita, a nositeljici projekta i glavnoj solistici je isplaćen honorar s kojim su podmireni njezini troškovi i troškovi pratećeg benda i suradnika. Želim podcrtati da se tu NIJE radilo o trošku Hrvatskog doma Split, već o sredstvima splitske Turističke zajednice koja je taj koncert sponzorirala uplatom potrebnih sredstava za realizaciju na račun Hrvatskog doma. Sav prihod od ulaznica je uplaćen Udruzi osoba bez glasnica, čiji su korisnici, u okviru svojih mogućnosti, izveli nekoliko glazbenih brojeva na tom koncertu.

- Što se tiče Revizije Grada Splita i kontrole Ministarstva kulture i medija RH, još smo 27. listopada 2022. nakon istupa gosp. Markotića na sjednici Gradskog vijeća napisali da Grad Split može poslati reviziju kada god želi. Nemamo što skrivati. Sve što je tada govorio gosp. vijećnik može se pročitati na poveznici: https://hdsplit.hr/novosti/detalj/reagiranje-na-istup-gradskog-vijecnika-josipa-markotica

- Nakon unosa svakog naloga Hrvatskog doma Split u sustav Riznice Grada Splita, isti podliježe kontroli ovlaštenih osoba u lancu odobravanja unutar Grada Splita. Npr., prvi odobravatelj je savjetnik Ustanove, drugi odobravatelj je voditelj Odsjeka za kulturu, treći odobravatelj je pročelnik Službe za društvene djelatnosti, četvrti je odobravatelj savjetnik u Odjelu financija itd. Zar mislite da su svi oni toliko nesposobni ili da "šuruju" sa v.d. ravnateljem?

Da zaključim, gosp. Josip Markotić zloupotrebljava svoj položaj gradskog vijećnika, služi se klevetama i uvredama i razapinjanjem na stup srama kako bi došao do svog konačnog cilja, a taj je ukidanje koncertne dvorane i stvaranje doma kulture. Nemojmo se zavaravati i misliti da je njegov cilj javno dobro, ovdje je riječ o partikularnim interesima i jačanju osobne političke karijere koju gosp. vijećnik nažalost želi ostvariti parazitiranjem na kvalitetnoj kulturnoj priči. Uskoro će i javnosti biti jasno o kakvim se isključivo osobniminteresima radi.

U protekla dva mjeseca, gosp. Markotić je neprestano pisao Pročelniku za društvene djelatnosti, Gradonačelniku i Predsjedniku Gradskog vijeća i širio neistine kako bi diskreditirao moj dosadašnji rad. Prema mojim saznanjima, gosp. Markotić često obilazi Službu za društvene djelatnosti Grada Splita i galami na službenike. Šalje poruke glazbenicima, uznemirava i poziva na sastanke osobe koje su bile u poslovnom odnosu s Hrvatskim domom. O mojem radu govore vidljivi rezultati koji su nadaleko prepoznati i nitko to ne može zasjeniti! Za razliku od neostvarenih pojedinaca, ja sam u svakom području svojeg dosadašnjeg profesionalnog djelovanja ostvario iznimne rezultate na koje sam ponosan. Radio sam pošteno i uspješno i tako ću i nastaviti na ovom mjestu dok me ugovorne obveze vežu (18. prosinca 2022.). Split zaslužuje biti kulturni centar, zaslužuje imati profesionalno "gnijezdo" u kojem će se razvijati mladi glazbenici, u kojem će nastupati hrvatske i domaće snage i u kojem će publika imati priliku čuti svjetska glazbena imena. Hrvatski dom Split je dom splitskih glazbenika o čemu svjedoči i podatak da polovicu glazbenih događanja nose lokalni umjetnici i udruge. Nikome nisu vrata zatvorena jer je moja glavna politika DIJALOG. Što će biti sa Hrvatskim domom, stvar je gradske politike jer je riječ o gradskoj kulturnoj ustanovi. Međutim, lešinarenje i način na koji se mene želi izgurati iz ove ustanove koju sam porinuo iz temelja u teškim, pandemijskim uvjetima, i pozicionirao je kao prepoznatljivi kulturni brend je zbilja žalosno i sramotno i za svaku osudu. I, kako bi rekao gosp. Markotić, "gle čuda", baš u trenutku kada je raspisan natječaj za ravnatelja Hrvatskog doma Split.

U ime Hrvatskog doma Split,

v. d. ravnatelja Marin Kaporelo

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2022.
crossarrow-up Skip to content