O Hrvatskom domu

Poštovana publiko, na početku treće koncertne sezone, a uime svih djelatnika Javne ustanove u kulturi Hrvatski dom Split zahvaljujem vam na ukazanom povjerenju u protekloj sezoni. Nadam se da ćemo vas i u predstojećoj sezoni okupljati u što većem broju na brojnim glazbenim događanjima.

U protekloj sezoni 2021./2022. malo koji se koncertni prostor u Hrvatskoj mogao pohvaliti brojkom od 150 realiziranih događanja. Dio njih, preciznije 30 koncerata, održao se u novootvorenom Glazbenom salonu Jakova Gotovca, dok su se 82 koncertne izvedbe upriličile u Svečanoj dvorani. Uz preostalih 38 kulturnih i društvenih događanja te 32 online prijenosa, prosjek događanja na tjednoj razini iznosio je 3,75. Programe Hrvatskog doma Split uživo je pratilo 13.618 posjetitelja, a u virtualnom okruženju njih 13.457. U godini u kojoj su nedavno ukinuta ograničenja u vezi s koronavirusom, Hrvatski dom Split potvrdio je status najproduktivnije koncertne dvorane u Hrvatskoj. Statistički podatci koje je u svojem istraživanju donijela suradnica Koncertne dvorane, Martina Čosić, studentica 5. godine Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, pokazuju da je u prosjeku na svakom koncertu održanom u Svečanoj dvorani prisustvovao 121 posjetitelj. U sezoni je nastupilo 668 izvođača, od kojih 30% inozemnih i 70% hrvatskih glazbenika. Ženski dio populacije činio je veći dio publike (56% žena naspram 44% muškaraca). Dobna struktura publike je sljedeća: od 0 do 15 godina - 7%, od 15 do 30 godina - 32%, od 30 do 45 godina - 28%, od 45 do 60 godina - 19% i iznad 60 godina - 14% posjetitelja. Navedeni podatci pokazuju da smo kvalitetnim glazbenim sadržajima uspjeli privući mlađi dio populacije što nam daje poseban vjetar u leđa kada razmišljamo o budućnosti.

Iako je gotovo pa nemoguće nabrojati sva značajnija glazbena ostvarenja i zapažena gostovanja, svakako vrijedi izdvojiti imena poput Ive Pogorelića, The King's Singersa, Romana Simovića, izvanrednih umjetnika okupljenih u Sekstetu Berlinske filharmonije, Ricercar Consorta, Núriae Rial, Edina Karamazova, Ante Jerkunice, Mateja Meštrovića, Anzû kvarteta i Papandopulo kvarteta. Tri posebna koncerta ostvarena su u suradnji s rezidencijalnom umjetnicom i pijanisticom Martinom Filjak – dobitnicom posebne Nagrade

„Ivo Tijardović” za cjelokupni doprinos razvoju glazbenog programa Hrvatskog doma Split – koja je bila zadužena za osmišljavanje umjetničkog dijela programa u skopu miniciklusa „Odabrala Martina Filjak”. Istom Nagradom, radom akademskog kipara Kažimira Hraste, nagrađen je i maestro Ivo Pogorelić za svoj Donatorski koncert za darovite učenike Glazbene škole Josipa Hatzea, ujedno i završni koncert druge sezone.

Muzikologinja Katarina Livljanić, dobitnica Godišnje nagrade „Ivo Tijardović” za glazbeno-scenski projekt Judita izveden 2021., imenovana je rezidencijalnom umjetnicom u sezoni 2022./2023. Prema njezinu odabiru, splitska će publika imati priliku čuti tri koncerta u okviru Baštinskog ciklusa: nakon nedavne zadarske premijere, a uoči Dana hrvatske knjige, ansambl Dialogos i Muška vokalna skupina Kantaduri izvest će Držićevu/Dolceovu Hekubu prema njezinu autorskom konceptu; mističnost Velikog tjedna dodatno će produbiti tradicionalni korzikanski napjevi u izvedbi svjetski poznatoga muškog vokalnog sastava A Filetta dok će treći koncert biti posvećen pariškim salonima na kraju 19. stoljeća u suradnji Danijela Detonija i Katarine Livljanić.

Novu koncertnu sezonu otvorit će Zbor Hrvatske Radiotelevizije izvedbom Hrvatske mise Borisa Papandopula, veličanstvenog djela nastalog upravo za maestrova trogodišnjeg boravka u Splitu. Koncertu svečanog otvorenja prethodit će predstavljanje novopokrenutog Dalmatinskog ciklusa, projekta suradnje Koncertnog ureda Zadar, Koncertne dvorane Hrvatski dom Split i Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Tom prigodom nastupit će Zadarski komorni orkestar sa solisticom Kajanom Pačko, pod ravnanjem maestra Pavla Zajceva. Dosadašnja uspješna suradnja s Komornim orkestrom Splitski virtuozi i umjetničkim voditeljem Wladimirom Kossjanenkom otvorila je neke nove pravce zajedničke suradnje u trećoj sezoni radi osnaživanja lokalnih glazbenika i poticanja daljnjeg razvoja mladog glazbenog tijela kao što su Splitski virtuozi koji ove godine slave 10. godišnjicu postojanja.

Hrvatski dom Split, kao dom splitskih glazbenika nastavlja dosadašnju suradnju s brojnim splitskim glazbenim udrugama, sastavima i festivalskim organizacijama: Piano Loop Festival, MAG Festival, Ciklusi koncerata mladih glazbenika mo. Vinko Lesić, MAG koncertna sezona, Dani klasične gitare, Večer francuske šansone i Split at Night Jazz Festival. Za najmlađe smo pripremili prigodne matineje u sklopu zasebnog ciklusa za djecu i mlade Glazbu biram. Programi tog ciklusa održavat će se u suradnji sa splitskim vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Najmlađa publika imat će priliku upoznati brojne glazbene instrumente, Tetu Operetu, Saint-Saënsov Karneval životinja ili Male priče staroga gosta (program predstavljanja povijesnog klavira marke Bösendorfer iz cca. 1850.). Uz suradnju s nezavisnom kulturnom scenom, Hrvatski dom Split nastavlja suradnju s Hrvatskim radijem (od ove sezone i u obliku prijenosa određenih koncerata), Hrvatskom glazbenom unijom, Hrvatskom glazbenom mladeži, Umjetničkom akademijom u Splitu, Muzičkim biennaleom Zagreb, Glazbenom školom Josipa Hatzea, Festivalom dalmatinskih klapa Omiš, glazbenim školama iz Imotskog i Omiša. Posebno bih želio istaknuti suradnju s Hrvatskim društvom skladatelja i predstojeću Godišnju skupštinu međunarodne organizacije European Composer and Songwriter Alliance (ECSA) u Hrvatskom domu Split s brojnim zanimljivim programima otvorenim za sve posjetitelje.

Za svoju vjernu publiku, i za one koji će to tek postati, pripremili smo različite modele pretplate za pojedine cikluse kao i popuste za umirovljenike, učenike, studente, nezaposlene i osobe s invaliditetom. Glazbeni sadržaji Hrvatskog doma Split dostupni su bez naknade izbjeglicama iz ratom zahvaćene Ukrajine. Studente i učenike očekuje Glazbeni pokaz kojim ostvaruju mogućnost posjeta svim programima treće koncertne sezone Hrvatskog doma Split.

Na kraju, želio bih zahvaliti svima koji su omogućili da zajedničkim naporima izgradimo jedno od središta kulturne scene grada Splita: poštovanoj i vjernoj publici, Gradu Splitu i Ministarstvu kulture i medija Republike Hrvatske, generalnom sponzoru Erste banci, generalnom medijskom sponzoru Slobodnoj Dalmaciji, generalnom radijskom sponzoru Radio Dalmaciji, medijskim sponzorima Dalmatinskom portalu i Dalmaciji danas, projektnim partnerima Turističkoj zajednici grada Splita, kao i hotelima Cornaro i Art i svim djelatnicima, suradnicima i umjetnicima.

Poštovana publiko, s radošću vas očekujemo u koncertnoj sezoni 2022./2023.!

... jer glazba povezuje!

Marin Kaporelo
v. d. ravnatelja