Hrvatski Dom Split
Hrvatski Dom Split

novosti

Program za početak travnja u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića

02.04.2024.
Hrvatski dom Split pripremio je raznoliki program za travnja 2024. u Koncertnoj dvorani Ive Tijardovića.

Uz vrhunske koncerte klasike i jazza, za početak travnja planirana je i izložba fotografija "Jazz refleksije" kao i program za djecu i mlade uz petnaestu po redu izvedbu Tete Operete i Barba Klavalira i prvu po redu izvedbu za javnost novog interaktivnog koncerta "Karneval životinja" uz maestra Harija Zlodru i orkestar studenata UMAS-a.  Ciklus klasične glazbe donosi "Večer hrvatskih skladatelja" uz Violinski duo Krpan, kao i dugoočekivani koncert našeg svjetski proslavljenog opernog pjevača Ante Jerkunice uz prijatelje, dok "Jazz subotom" donosi prvi koncert Mimike Orchestra u punom sastavu u Splitu, kao i koncert Leon Brenko Tria.

Program započinje 4. travnja koncertom Violinskog dua Krpan koji se profilirao kao "uigran tim, koji neprestano pronalazi zanimljiva, često zaboravljena djela skladana za dvije violine te potiče nastajanje novih." Za ovaj su koncert pripremili "Večer hrvatskih skladatelja". Tako će uz Bacha i Bartoka na programu pronaći skladbe Ivana Mane Jarnovića, Miroslava Šlika, Tomislava Uhlika, Borisa Papandopula i Josipa Štolcera Slavenskog. Do sada su otac i sin, Anđelko i Martin Krpan objavili tri zajednička albuma. Jedan od najcjenjenijih hrvatskih violinista, Anđelko Krpan, osim solistički, nastupa i kao prvi violinist Gudačkog kvarteta Sebastian, čiji je jedan od utemeljitelja. Profesor je violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i nagrađivan je nizom nagrada i priznanja. Martin Krpan prvi je violinist Zagrebačkog kvarteta. Solistički je nastupio sa Simfonijskim orkestrom Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačkim solistima, gudačkim orkestrom Hrvatske glazbene mladeži te gudačkim kvartetom Sebastian. Godine 2016. bio je koncertni majstor međunarodnog orkestra Euphony. Ovjenčan je nizom nagrada na hrvatskim i inozemnim natjecanjima.

5. travnja u 18 sati po prvi puta u slobodnoj prodaji ove sezone našla se izvedba novog interaktivnog koncertna "Karneval životinja". Ovaj interaktivni koncert za djecu i mlade održava se u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu. Orkestar od dvadesetak studenata pod vodstvom svog profesora, iskusnog dirigenta Harija Zlodre, izvodi integralnu suitu od četrnaest stavaka u sklopu koje će u ležernoj atmosferi učenici upoznati karakteristike instrumenata i orkestara kao ansambla. Iako je Karneval životinja izvorno skladan za mali komorni orkestar koji uključuje dva klavira, dvije violine, violu, violončelo, kontrabas, flautu i piccolo flautu, klarinet, ksilofon i staklenu harmoniku, suita se danas često izvodi u raznim transkripcijama pa i onoj za cijeli orkestar. U izvedbi Orkestra UMAS-a instrumentalno pojačanje obilježit će gudačku i puhačku sekciju, dok će jedan pijanist vješto objediniti dvije klavirske dionice.

Poseban proljetni jazz ciklus pod nazivom "Jazz subotom" u koncertnoj dvorani Ive Tijardovića započinje 6. travnja u 18 i 30 otvaranjem izložbe fotografija „Jazz refleksije“ novinara i fotografa Davora Hrvoja, urednika Hrvatskog jazz portala jazz.hr. Iste večeri, 6. travnja u 20 sati, nastupa Mimika Orchestra, koji po prvi puta u cjelokupnom sastavu nastupa u Splitu s materijalom iz najnovijeg albuma Altur Mur (“Hram mora”, na izumrlom veljotskom jeziku Hrvatskog primorja), prethodnog albuma Divinities of the Earth and the Waters i ekskluzivnom premijerom novih skladbi s još nesnimljenog najnovijeg projekta. Mimika Orchestra eklektičan je dvadeseteročlani sastav koji izvodi svoj, prepoznat materijal i kroz glazbu i scenski nastup vodi publiku u ekstazu ritma i emocije.

12. travnja održat će se dugoočekivani koncert našeg svjetski proslavljenog opernog pjevača Ante Jerkunice uz prijatelje. Bas Ante Jerkunica i njegovi kolege i prijatelji, mezzosopranistica Žana Marendić, violinistica Marica Rogošić, violončelistica Sunčana Tušek, pijanist Zoran Velić te dirigent i pijanist Hari Zlodre, pripremili su gala večer najatraktivnijih opernih ulomaka, na kojoj će, uz one najpoznatije, kao što su Rossinijeva La calunnia iz Seviljskog brijača, ili arije Dalile i Carmen iz remek-djela francuske opere 19. stoljeća, Samsona i Dalile Camillea Saint-Saensa i Carmen Georgesa Bizeta, osvijetliti i ne toliko svakodnevni repertoar, kao što su ulomci iz Rossinijeve Talijanke u Ažiru ili Massenetova Don Quichottea. Verdijansku frazu naš će proslavljeni bas pokazati u dvjema temeljnim arijama basovskog repertoara – dirljivoj ariji Fiesca iz opere Simon Boccanegra kao i arija kralja Filipa iz opere Don Carlos, Ella giammai m'amó! Operni ulomci u kolopletu su s instrumentalnim ulomcima F. Chopina, F. Mompoua, P. Mascagnija i J. Masseneta u izvedbi nekih od najistaknutijih splitskih glazbenika.

Jazz subotom nastavlja se uz koncert Leon Brenko Tria 13. travnja. Pulski glazbenik Leon Brenko izvrstan je klavijaturist, ali i maštovit skladatelj. Svestran je instrumentalist koji se okušao u izvedbama raznih žanrova. Tijekom dvadesetak godina karijere djeluje kao koncertni i studijski glazbenik, ali i aranžer, surađujući s poznatim hrvatskim izvođačima. Neki od projekata u kojima je sudjelovao osvojili su nagrade Porin.

15. travnja u 11 sati izvest će se petnaesta po redu izvedba Tete Operete i Barba Klavalira za najmlađu publiku. Teta Opereta i Barba Klavalir, pjevačica i pijanist, likovi su koji "žive" u čarobnom svijetu Koncertne dvorane Ivo Tijardović i predstavit će se djeci kroz operu, kraljicu glazbeno scenskih umjetnosti, a kroz priču o tome tko sve živi u tom svijetu i kako se ona stvara i u zajedništvu nastaje, približit će djeci njezinu ljepotu. Uz mezzosopranisticu Žanu Marendić u ulozi Tete Operete, inače autorice predstave, i Zorana Velića, akademskog pijanista u ulozi Barba Klavalira, u predstavi aktivno sudjeluju kao glumci, pjevači i glazbenici učenici Glazbene škole Josipa Hatzea te studeni Umjetničke akademije u Splitu.

Cjelokupni program do kraja sezone možete pronaći na mrežnim stranicama Hrvatskog doma Split.

Prijava na newsletter
prijavi se i saznaj novosti
pratite nas na @hrvatskidomsplit
Hrvatski Dom Split

javna ustanova u kuturi 
Hrvatski dom Split

Lokacija
Tončićeva ul. 1, 21000, Split
Telefon
+385 (0)21 213 775
Email
info@hdsplit.com
Partneri
programski 
partner
zlatni medijski 
partner
medijski 
partneri
HD Split © Sva prava pridržana 2024. - 2024.
crossarrow-up Skip to content